Sådan beskytter du juristerne i din virksomhed mod stress og angst: Psykologens top tips!

Er du leder eller HR-medarbejder i en virksomhed med jurister, anbefaler jeg, at du læser med her. I denne artikel får du tre anbefalinger fra en psykolog til at undgå, at de dine medarbejdere bliver en del af de 6 ud af 10 jurister, der oplever stress eller angst.

Udgivet
Released
April 2023
Læsetid
4
min read
minutter
14-Psykolog: 3 anbefalinger til at forebygge stress blandt jurister
Skrevet af
Written by
Samuel Kirk-Haugstrup

Psykolog, specialiseret i pædagogisk psykologi og formidling.

Samuel Kirk-Haugstrup

Psychologist, specialized in educational psychology and communication.

Den juridiske branche er særligt udsat, når det kommer til den mentale sundhed. Det viser en undersøgelse fra 2021 foretaget af Karnov Group på mere end 3.300 skandinaviske jurister. Undersøgelsen viser, at 6 ud af 10 jurister oplever arbejdsrelateret stress eller angst, og kun 9% mener, at branchen gør nok for at forebygge stress og mistrivsel.

Undersøgelsen peger samtidig på, at der er en større tendens blandt de unge jurister fra 23-39 år til at opfatte stress og mistrivsel som tabu. De har med andre ord svært ved at være åbne og ærlige overfor deres arbejdsgiver, hvis de oplever stress.

Konsekvenser for produktiviteten

Når juristens krop er fyldt med for mange stresshormoner, går det ud over produktivitet. Et dansk forskningsstudie foretaget på mere end 37.000 danske medarbejdere viser, at høj stress i gennemsnit koster 6.6 millioner kroner per 100 medarbejdere i tabt produktivitet – og tallet er formentlig højere i advokatbranchen. Det er eksempelvis sygemelding, klatvise sygedage, eller manglende koncentration, fordi man måske har sovet dårligt eller har mange bekymrende tanker. Samtidig viser undersøgelse fra Westfield, at 59 % af medarbejdere overvejer at sige op pga. deres mentale helbred.

Disse tal understreger behovet for at sætte fokus på stressforebyggelse. Hvis du ikke gør noget, kan det føre til store økonomiske omkostninger for din virksomhed, og helbredsmæssigt for den enkelte medarbejder.

 

3 anbefalinger til, hvordan du undgår stress blandt dine medarbejdere

For at tiltrække og især fastholde jeres medarbejdere, kræver det altså, at I som arbejdsplads tager stress alvorligt. Dette anbefaler jeg, at I gør gennem følgende tre skridt, der bidrager til at forebygge stress blandt jurister:

 

Anbefaling #1: Gå forrest i at bryde tabuet

Det er afgørendefor ledere og HR-medarbejdere at skabe en arbejdskultur, hvor det er okay at fortælle, hvis man er presset. Det er vigtigt, fordi de fleste med et for højst stressniveau først kommer til deres leder, når stressen har nået et niveau hvor den kan føre til sygemeldinger. Den stressede medarbejder er bekymret for om de bliver set på som svage eller ligefrem fyret, hvis de fortæller, at de har det svært. Og her er det vigtigt, at det er jer, som ledere og HR, der går forrest. At prioritere mental trivsel på arbejdspladsen handler nemlig om at afsætte tid til det.

En konkret måde at prioritere den mentale trivsel, er derfor ved at afsætte god tid til det ved et af de ugentlige eller månedlige afdelingsmøder. Klik her og læs en guide til, hvordan du sætter fokus på den mentale trivsel på et afdelingsmøde.  

 

Anbefaling #2: Vær parat til at tage den svære samtale – især med unge jurister  

 Som leder eller HR-medarbejder skal du også være klar til selv at tage den svære samtale med en medarbejder, der er presset. Som faglig leder er det dog helt forståeligt, hvis du er usikker på, hvordan du indleder en dialog om mental trivsel med en presset medarbejder. Derfor anbefaler jeg, at du downloader vores leder-pdf, der indeholder en trin-for-trin guide til, hvordan du tager den svære samtale.

 

Anbefaling #3: Opdag stressen i tide

 Stress kommer ofte snigende uden man lægger mærke til det. Det er derfor en stor styrke, hvis I som arbejdsplads kan hjælpe jeres medarbejdere med at opdage stressen inden den udvikler sig til helbredstruende stress. Jo tidligere du fanger stressen, jo bedre er chancerne nemlig for, at du kan hjælpe medarbejderen inden stressen udvikler sig til sygdom.

Du kan bl.a.benytte dig af OrbisCure’s gratis stressmåling og rapport, hvor du samtidig får konkrete råd af en psykolog til, hvad du kan gøre i dit team, hvis I har et for højt stressniveau. Eller du kan benytte dig af OrbisCure’s gratis online artikel-bibliotek, hvor du bl.a. kan få gode råd til hvordan du undgår sygemeldinger i dit team.

 

Sådan undgår du stress blandt dine medarbejdere

Forskning viser, at den juridiske branche er særlig udsat, når det kommer til stress. Hvis I prioritereren stressforebyggende kultur, hvor den enkelte leder er forberedt på at tage den svære samtale og I samtidig opdager stressen i tide, kan I som arbejdsplads bidrage til, at medarbejderne i jeres organisation bryder statistikken.

Referencer
References

Karnov Group (2021). Fremtidens Jurist. https://f.hubspotusercontent40.net/hubfs/1737441/denmark/downloads/FL2021-DA-Digital.pdf?__hstc=74113229.276cd19cd6834807b7f0b748098c7af6.1675172765688.1675172765688.1675172765688.1&__hssc=74113229.2.1675172765689&__hsfp=1432596156

Pedersen, J., Solovieva, S., Thorsen, S., Andersen, M. & Bütmann, U. (2021). Expected Labor Market Affiliation: A New Method Illustrated by Estimating the Impact of Perceived Stress on Time in Work, Sickness Absence and Unemployment of 37,605 Danish Employees. International Journal of Public Health: https://www.mdpi.com/1660-4601/18/9/4980

Westfield health. (2020). Emergency Exit - preventing a talent drain inthe UK workforce. https://www.westfieldhealth.com/docs/marketing/campaigns/emergency-exit/emergency-exit-report.pdf

Få en gratis rapport over stressniveauet i dit team

Get a free report of your team's stress level

Identificer potentielle risici for stress – og forebyg sygefravær

Identify potential risks of stress - and prevent sick leave

Læs mereRead more

Måske du synes om

Måske du synes om

Maybe you would enjoy