Er du pårørende? Sådan inddrager du din leder

Er du nogle gange stresset på arbejde og føler ikke, at du når i mål med dine opgaver, fordi du tænker på den, du er pårørende til? I denne artikel får du en guide til, hvordan du fortæller din leder, at du er pårørende, så du ikke længere skal skjule, hvorfor du sommetider er presset.

Udgivet
Released
November 2023
Læsetid
5
min read
minutter
20-Pårørende til en psykisk syg? Læs med her og få en guide til, hvordan du fortæller din leder det
Skrevet af
Written by
Samuel Kirk-Haugstrup

Psykolog, specialiseret i pædagogisk psykologi og formidling.

Samuel Kirk-Haugstrup

Psychologist, specialized in educational psychology and communication.

Derfor skal du inddrage din arbejdsplads

Psykisk sygdom er stadig et tabu på mange arbejdspladser. Derfor er der også mange pårørende, som har svært ved at fortælle om deres situation med sygdom i familien til deres leder og deres kollegaer.

Mange forestiller sig, at deres arbejdsplads tænker, at de er svage, hvis de beder om ekstra hensyn, fordi de skal være der for deres kære.

Eller måske mistror de grunden til, at du spørger om særlige hensyn, og tænker, at du bare bruger det som en undskyldning for at arbejde mindre.

Selvom det kan være angstprovokerende at fortælle din leder og kollegaer, at din søn har en svær depression, eller at din datter lider af angst, så fortæller de fleste pårørende, at det er en lettelse at få det sagt, fordi de ikke længere er nødt til at skjule det, og at lyve om, hvordan det står til på hjemmefronten.

De fleste pårørende, som er åbne om deres situation, siger samtidig, at <hl>de er blevet mødt med forståelse og medfølelse på deres arbejdsplads<hl>. Og de oplever, at arbejdslivet bliver nemmere, fordi deres chef og kollegaer nu ved, hvilke hensyn de skal tage, når de kender til deres rolle som pårørende.

Der er altså to grunde til, at det er en god ide at fortælle din leder, at du er pårørende:

  1. Du skal ikke længere gå og skjule det.
  2. Din arbejdsplads kan tage de rigtige hensyn til dig, så du ikke selv ender med at blive syg.

Når du skal fortælle din leder, at du er pårørende

Der er forskellige måder at inddrage din arbejdsplads i din situation som pårørende.

Jeg anbefaler, at du som det første fortæller din leder det, fordi han eller hun har <hl>de bedste muligheder for at ændre dine arbejdsvilkår, så der bliver taget de hensyn, du har brug for<hl>.

Vi har samlet en guide med 3 trin til, hvordan du fortæller din leder, at du er pårørende.

  1. Forbered dig på samtalen
  2. Overvej hvordan du tager kontakt til din leder
  3. Selve samtalen

Step 1: 

Forbered dig på samtalen

Det første du skal gøre, er at forberede dig inden samtalen, så du ved hvordan du skal indlede samtalen og har tænkt over måder din leder kan støtte dig på. Du skal med andre ord hjælpe din leder med at hjælpe dig.

Du forbereder dig på samtalen ved at stille dig selv følgende tre spørgsmål:


1. Hvad er jeg komfortabel med at fortælle?

Din leder behøver formentlig ikke vide alt om din situation som pårørende. Spørg derfor dig selv, <hl>hvad du føler dig tilpas med at fortælle, og fortæl ikke mere end det<hl>. En hjælp til at finde ud af hvor meget, du skal fortælle, er ved at fokusere på, hvordan din situation som pårørende påvirker dit arbejde. Det er derfor det andet spørgsmål du skal stille dig selv.


2. Hvordan påvirker min situation som pårørende mit arbejde?

Betyder din rolle som pårørende f.eks., at du føler dig fraværende på arbejdet, fordi du tænker på, hvordan din kære har det? Eller har du svært ved at nå de samme opgaver som tidligere, efter at dit barn er blevet syg, og det gør dig stresset?

Har du svært ved at skabe overblik og få prioriteret dine opgaver, fordi har mindre overskud end du plejer? Eller føler du ikke, at du kan tillade dig at blive ved med at tage fri, for at tage til lægebesøg med din søn, og det giver dig dårlig samvittighed?


3. Hvad kan min leder gøre, for at hjælpe?

Det er rigtig godt at tænke over, hvordan din chef kan hjælpe dig. Det viser din leder, at du er forberedt, og det gør det nemmere for ham eller hende at hjælpe dig.

Ting der kunne gøre dit arbejde mere overkommeligt, er fx bedre work-life balance med mulighed for flere hjemmearbejdsdage, fleksible mødetider eller nedsat tid i en periode. Det kan også være at det simpelthen bare er dét, at din chef kender til din situation og har større forståelse for dit manglende overskud, der vil være en hjælp i sig selv.

Kan du ikke komme i tanke om konkrete ting, din leder kan gøre, er det også helt ok. Bare det, at du har overvejet det, vil gøre budskabet til din leder mere klart, og det bliver dermed nemmere for jer sammen at finde frem til, hvad der kan hjælpe dig. Det kan være en god ide at skrive noter til hvert spørgsmål og tage noterne med til selve samtalen med din leder, så du er sikker på, at du husker dine overvejelser.

Step 2:

Overvej hvordan du tager kontakt til din leder

Det andet du skal gøre, inden du taler med din chef om, at du er pårørende er at overveje, hvordan du bedst tager kontakt til din leder.

Der er forskellige måder at tage kontakt til din leder på, som bl.a. afhænger af, hvad der er kutyme for på din arbejdsplads og hvilket forhold, du har til din leder. Hvis du har et tæt og måske personligt forhold til din chef, er det måske nemt for dig lige at stikke hovedet ind og spørge, om I kan tage en snak.

Har I en mere formel relation, kan det være, at det er bedre at booke et møde. Hvis I ikke har et tæt forhold, kan du også overveje, om du kan få en god kollega, din tillidsrepræsentant eller en HR-medarbejder til at gå sammen med dig til din leder, så du er mere tryg ved at tage snakken.

Step 3:

Selve samtalen

Når du har forberedt, hvad du gerne vil sige, og taget kontakt til din leder om at have en samtale, er du klar til selve samtalen.

Til selve samtalen kan det være <hl>en god ide at have en overordnet dagsorden<hl>. Her kan du f.eks. tage udgangspunkt i de noter, som du tog, da du forberedte dig til samtalen.

Et forslag til en overordnet dagsorden kunne være:

  • Fortæl om din situation som pårørende. Hvem du er pårørende til evt. Hvilke udfordringer de har, og hvor længe de har haft dem.
  • Fortæl hvad jeres situation betyder for dit arbejde.
  • Del dine tanker om, hvordan din leder og arbejdspladsen kan tage hensyn til din situation.

Det kan også være en god ide at tale om, <hl>hvorvidt dine kollegaer skal vide noget<hl> og om det er noget, du gerne vil have din leder til at hjælpe med at sige.


Som afslutning på jeres samtale, er det også en god ide at aftale:

  1. Hvad er næste skridt
  2. Hvem gør hvad
  3. Hvornår skal I tale sammen igen


Selvom det kan være angstprovokerende at fortælle din leder om din situation som pårørende, så er det vigtigt, at du gør det, for at der kan blive taget de rigtige hensyn til dig.

Jeg håber, at du nu føler dig bedre klædt på til at åbne op og give din arbejdsplads muligheden for at tage de hensyn, du har brug for som pårørende. Du er meget velkommen til at kontakte mig, hvis du har nogen spørgsmål på skh@orbiscure.com.

Referencer
References

Få en gratis rapport over stressniveauet i dit team

Get a free report of your team's stress level

Identificer potentielle risici for stress – og forebyg sygefravær

Identify potential risks of stress - and prevent sick leave

Læs mereRead more

Måske du synes om

Måske du synes om

Maybe you would enjoy